logo

REKVIZITA

Rec rekvizit potice od latinske reci requisitum sto u prevodu znaci potreba – zahtev. Vrlo cesto u praksi predstavlja vise predmeta odnosno skup predmeta potrebnih za upotpunjavanje atmosfere nekog javnog ili scenskog desavanja. Rekviziti se pojavljuju gotovo u razlicitim svakodnevnim aktivnostima, ali su takodje veoma vazan detalj u dekoraciji scene i odigravanju scenskog dela.

U scenskoj umetnosti rekvizita se moze koristiti kao skup potrebnih predmeta za pozorisne nastupe, kao i tokom snimanja i fotografisanja. Predstavlja deo koji ima sporednu ulogu i koristi se za kreiranje pozadinske atmosfere. Rekvizitu mogu sacinjavati razliciti predmeti i pribor koji dopunjuju kostim glumca i scenu ili radnju desavanja koja se odigrava na njoj.

Podelu scenske rekvizite prema nameni cine:

– filmska rekvizita
– televizijska rekvizita
– pozorisna rekvizita

Filmska i televizijska rekvizita se koriste zarad potreba snimanja video materijala, dok se pozorisna koristi za odigravanje odredjenog dela – predstave. Odredjena pozorisna rekvizita se u praksi vrlo cesto moze koristiti za odigravanje razlicitih pozorisnih dela u koja se uklapa na osnovu tekstualnog predloska.

IZRADA REKVIZITE

Na osnovu zahteva scenografa, rekviziter pribavlja i izradjuje potrebnu rekvizitu za snimanje odredjenog materijala ili odigravanja pozorisnog komada.

SKM Company vrsi izradu rekvizite za potrebe snimanja filmova, emisija, serija, spotova, reklama i ostalih televizijskih sadrzaja, kao i za potrebe pozorisnih dela, javnih i marketinskih desavanja.

Zahvaljujuci dobro opremljenom proizvodnom pogonu, koji raspolaze masinama za termoformiranje plastike, stolarskom radionicom sa cnc obradnim centrom, livnicama za gips, poliester (stakloplastiku) i beton, kao i bravarskom radionicom, izrada rekvizite moze se vrsiti od sledecih materijala:

– drvo
– gips
– metal
– plastika
– kompoziti
– stiropor i stirodur

Ovako koncipiran i opremljen proizvodni pogon daje nam mogucnost da u najkracem roku izradimo rekvizitu na osnovu dostavljenog idejnog resenja ili nacrta.

REKVIZITA ZA RAZLICITE POTREBE