logo

SCENOGRAFIJA

Scenografija – scenska dekoracijaja je rec grckog porekla. Nastala je od grckih reci scene (pozornica) i reci grafein (opisati). Definicija reci opisuje ono sto se nalazi na pozornici. U danasnje vreme moze se opisati kao scenski dizajn tacnije dizajn pozadine koja ce se naci u nekom pozorisnom delu ili televizijskom kadru koja je u skladu sa tekstualnim predloskom dela.

Zadatak scenografije je da tekstualni deo to jest tekstualni opis dela prenese na scensku dekoraciju.

Izrada scenografije se prvobitno vrsila za potrebe pozorista odnosno pozorisnih dela. Napretkom industrije i pojavom televizijskog programa javila se potreba za televizijskom scenografijom. Vremenom je tv program odnosno prenos slike i tona putem televizijskih prijemnika postao sve zastupljeniji sto je prouzrokovalo razvoj filmske industrije.

Razvojem filmske industrije veoma brzo se javila i scenska dekoracija za potrebe filma. Vremenom se javlja potreba za izradom scenografije za potrebe snimanja serija i televizijskih emisija.

Scenografija se danas deli na cetri oblasti:

– filmska
– televizijska (studijska)
– pozorisna
– tematska

U danasnje vreme pored navedenih, za scenografiju se smatra svaki vid osmisljavanja prostora i scenske dekoracije za javna desavanja kao sto su izlozbe, nastupi, marketinska desavanja, promocije.

Medjusobno se razlikuju po karakteristikama, zahtevima, nacinu upotrebe, duzini trajanja objekta kao i nacinu izrade.

FOTOGRAFIJE SCENSKIH DEKORACIJA ZA RAZLICITE NAMENE IZRADJENE U NASEM PROIZVODNOM POGONU

PROCES IZRADE SCENOGRAFIJE